23948sdkhjf

Nye overenskomster forværrer konkurrenceevnen en smule

Produktiviteten følger med lønnen op i industrien. I detailhandelen er det mere problematisk.
Danske virksomheders internationale konkurrenceevne bliver marginalt forværret af de overenskomster, der er indgået på industriens område og senest i weekenden på HK-området.

Cheføkonom i Dansk Bank, Las Olsen, siger til www.idag.dk , at konkurrenceevnen i sidste ende afhænger af de lokale lønforhandlinger. Men han tilføjer, at forhøjelserne på frit-valgsområdet og de indikationer, der ligger ved at forhøje mindstelønssatserne, tyder på , at lønstigningerne i år på industriens og butikshandelens område bliver på ca. 2 pct. Det er marginalt højere end det europæiske gennemsnit, men dog lidt mindre end i Sverige og Tyskland.

”Vi får en marginalt forringet konkurrenceevne, men der er ikke noget alarmerende i opmarch”, forklarer Las Olsen.

Han peger på, at lønkvoten – lønmodtagernes samlede andel af produktionsresultatet - er stigende som følge at lønstigningerne i de sidste tre år og den forholds høje stigning i reallønnen på grund af den lave inflation.

Mens produktiviteten er fulgt med lønstigningerne på Industriens område, er lønstigningerne i princippet mere problematiske i detailhandlen, hvor man ikke oplever de samme produktivitetsgevinster.

I HK- overenskomsten gives der bl.a. stigende løn for natarbejde og arbejde på skæve åbningstider. Det øger ikke nødvendigvis produktiviteten i detailhandlen, selvom man kan argumentere for, at den øgede brug af butiksarealet optimerer driften.

”Vi kan konstatere, at stadig flere danskere køber varer via e-handel i udlandet. Det skal man tage sig i agt for i detailhandlen”, siger Las Olsen.

De overenskomster, der er aftalt på Industriens og Handelens områder er minimallønsoverenskomster.

Her fastlægges de generelle løn- og arbejdsvilkår centralt, mens timelønnen aftales decentralt på de enkelte virksomheder.

På normalslønsområdet, der bl.a. omfatter transportsektoren og fødevareerhvervene, er der endnu ikke kommet aftaler i hus.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079